You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Mit keres?
banner-1559311489794872912578.png

A DOT SZÁMRÓL

Sajtóközlemény 2016. március 08.

Forrás: MAGYAR GUMIABRONCS SZÖVETSÉG // HUNGARIAN TIRE ASSOCIATION

A Szövetség fontosnak tartja ismét tisztázni a DOT mögött lévő számsor jelentését, illetve ezzel összefüggésben azt is, hogy meddig vásárolható meg, illetve használható egy abroncs biztonságosan.

1. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Sokan az „idei” abroncsot keresik, pedig a gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni!

2. A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az „új” megnevezés.

3. Miért számít újnak egy öt esztendős abroncs? Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.

4. Az abroncsok élettartama 10 év. Egy jó állapotú 6 éves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még 4 évig javasoljuk használni.

5. A lényeg röviden. A gumiabroncs:
- Frissen gyártott: 3 éves korig
- Új: 5 éves korig. Ez azt jelenti, hogy egy legfeljebb 5 éven át szakszerűen tárolt abroncs megfelel egy új abroncs specifikációinak, és nem veszít a felhasználhatóságából!
- Élettartama: 10 év, ezért 10 évesnél idősebb abroncsok használata biztonság-technikai okokból nem ajánlott!

6. A hivatalos szakszervizek készségesen adnak felvilágosítást az általuk forgalmazott abroncsokkal kapcsolatban felmerülő bármilyen, a gyártásra, szerelésre, javításra, tárolásra vonatkozó kérdésre.

Tény: a gumik öregszenek. Az öregedést leginkább a napfény okozza, az UV-sugárzás hatására mindenféle kémiai átalakuláson megy át a gumi anyaga. Bizonyos más környezeti hatások szintén hozzájárulnak a gumi öregedéséhez, pl. extrém magas hőmérséklet, ózon jelenléte a levegőben (hegesztés a közvetlen közelben), érintkezés oldószerrel (olajfolton parkolás közben). Pusztán a levegővel érintkezve is beindulnak oxidációs folyamatok, de ezek önmagukban igen lassúak.

A gumik öregedésének gyorsasága részben a gumi genetikus tulajdonságaitól függ, azaz a gyártás során felhasznált anyagoktól és a gyártás technológiájától, részben a használati és tárolási körülményektől. Egy nyáron rendszeresen a tűző napon parkolt autó gumija gyorsabban öregszik, mint egy olyané, ami egész nap sötét garázsban áll.

Mivel a gumi tulajdonságai az idővel kétségkívül romlanak, autós érdekvédők kipécézték maguknak a gyártási időt jelző DOT-számot. Az autóiparban (meg máshol is) szinte mindig vannak az alkatrészeken a gyártás helyére és idejére utaló számsorok vagy ábrák, így a gumikon is. Talán Németországból indult a hullám, hogy vásárlás előtt érdemes a DOT-számot ellenőrizni, és a régen gyártott gumikat elkerülni.

A figyelmeztetés jogos, de vajon mennyi idős koráig számít újnak egy gumi? Érdemes megnézni a Michelin hivatalos kiadványát. Ők azt mondják, a gumi tizenhétszer lassabban öregszik szakszerű tárolás közben, mint az autón. Ha egy (autón) négy éves gumi már elkezd gyengébben teljesíteni, mint az új, akkor erre a szintre egy raktári gumi csak 4 x 17 = 68 év tárolás után jut el.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség hivatalos állásfoglalása szerint egy gumi helyes tárolás esetén 5 éves korig számít újnak, azaz eddig hozható forgalomba. A gumikereskedők ennél óvatosabbak, általában a 2 - 2.5 évesnél idősebb gumikat már eleve csökkentett áron, a korukat jelölve „túltároltként” árulják. Nem mintha sok ennyi idős eladatlan gumi lenne a raktárakban: nemcsak a gumigyártás, hanem az értékesítési technológia is fejlődik, a népszerűbb méretekben tempósan cserélődik az árukészlet, nemigen vannak beragadt tételek. Azt meg tudom érteni, ha valaki nem akar 2 - 2.5 évesnél idősebb gumit kapni, vagy legalábbis úgy nem, hogy erről előre nem tud. De mi a helyzet azokkal a gumikkal, amiket ugyan nem tegnap gyártottak, de még nincsenek két évesek?

A helyzet az, hogy ezek a gumik iszonyúan teljes értékűek, minden értelemben. Egy gumi olyan 6-8 évet szolgál ki autóra szerelve, a két év (=730 nap) tárolás alatt pedig annak tizenheted részét, azaz 43 napot öregszik, ami a várható teljes élettartamának alig 1-2 százaléka. Ezért a 2 - 2.5 éve gyártott, de szakszerűen tárolt gumit nyugodtan tekintsük teljes értékűnek.

Visszatérve az elején említett példához: a gumisod azért nem tud neked „idei gyártású” gumit garantálni, mert a nagykerek, akiktől ő is beszerzi az árut, eleve nem regisztrálják a raktárukban lévő gumik DOT-számát. Aminek persze az az oka, hogy a gyártók jelölik ugyan a gumin a DOT-számot, de csak a gumi oldalfalán - azaz mondjuk a gumimatrica vonalkódjába nincs bekódolva, a gyors leolvasás ezért lehetetlen.

A mai raktári rendszerekben horribilis költségekkel járna minden egyes bejövő és kimenő gumi vizsgálata, a rajta látható adatok egyenkénti rögzítése, majd a gumik gyártási idő alapján is megkülönböztetett tárolása - gondoljunk bele, egy nagyobb raktárban csúcsidőben napi több ezer tétel is megfordulhat. A plusz munkának és az azzal járó költségeknek ugyanakkor nem sok értelme lenne: mivel a gumik tárolása ezen a szinten mindig szakszerű (sötét, temperált levegőjű helyiség, a gumik az erre kialakított polcrendszeren tárolva), így a nagykerben töltött idő alatt biztosan nem fognak megöregedni.

Az Agatha Christie krimiken művelődött olvasókban ezen a ponton jogosan ébred fel a gyanú: aha, ha a nagyker nem tartja nyilván a DOT-számot, akkor mégis honnan ismeri meg a két évnél idősebb gumikat?

A gyakori, népszerű méretek esetében rövid az áru raktárban tartózkodása, a problémát itt az esetlegesen visszafelé áramló áru jelenti: a kiskerekbe korábban kihelyezett gumik közül visszajöhetnek az elmúlt 1-2 szezonban el nem adott darabok. Viszont ezeket már könnyebb külön kezelni.

A ritka méretekben más a helyzet, ott a gyártás stratégiája eleve más. Mivel a gépek állásideje a legdrágább egy gumigyárban, igyekeznek kevés átszerelést végezni. Azaz egy-egy ritkább méretet nem gyártanak folyamatosan, hanem előre legyártanak belőle egy nagyobb sorozatot, amit utána az elosztó központból akár évekig árulnak ki. Ezekben a méretekben teljesen normális, hogy egy gumi 2-3 éves gyártású legyen. Ha valaki a SUV-jához, Smartjához, sportkocsijához, extrém tuningolt autójához (ezek a ritka méretek tipikus felhasználói) ragaszkodik egy adott márkájú gumihoz, akkor előfordulhat, hogy bármelyik kiskerbe megy, ugyanolyan, pár éves, de DOT-számban egymáshoz nagyon közel álló gumikat fog csak kapni. Ezekből a tételekből viszont még nagyker szinten is csak kisebb tételek mozognak.

 

2017.05.12.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.

Téli Gumipont

+36 30 505 8413